Friday, October 15, 2004

Minggu Yang Mendebarkan

Assalamualaikum kepada kawan2 sekalian... Alhamdulillah sekali lagi kita bersua dengan bulan yang penuh keberkatan dan kemuliaan..Semoga Ramadhan kali ini dapat kita penuhi dengan pelbagai ibadah yang bakal menjanjikan kerahmatan dari ALLAH SWT..Insya ALLAH..
Menyorot semula perjalanan minggu ini, aku merasakan sangat gelisah..banyak perkara yang diluar jangkaan aku berlaku..Sejak hari Isnin sehinggalah semalam..hehehehehe..tapi semua perkara yang menyebabkan aku gelisah adalah diatas tindakan aku sendiri...
Bermula dengan hari Isnin yang lalu..11 Oktober..hari ni pelajar2 kat sekolah aku yang tingkatan 1,2 dan 4 menduduki peperiksaan akhir tahun..hmm..sedar tak sedar dah sampai ke penghujung tahun dah kita kan..adakah apa yang di azamkan untuk tahun ini telah kita gapai? marilah kita renungkan semula..Aku seperti biasa sampai kat sekolah kul 12.50 tengahari...sampai2 aje kat meja aku..ada hadiah lah..suprise ni..sapakah yang berikan hadiah ek? Terima kasih kepada student aku merangkap adik kesayangan aku IZA HAFIZAH kerana dia ingat birthday aku dan yang terkejutnya dia hadiahkan aku tali leher berwarna biru bercorak..cantik..mahal harganya...thanks adik ek..IZA ni antara student yang aku yakin berpotensi untuk cemerlang dalam pelajaran..sebab tu aku jadikan dia adik aku..aku sering berikan dia galakan untuk maju dan tidak malu untuk berjaya..tapi ini tak bermakna aku berat sebelah..masa proses P&P aku tetap terapkan cabaran kepada student aku untuk meraih kejayaan demi masa depan mereka..Walaupun aku hanyalah guru kontrak aje, tapi niat aku cuma satu aku x mahu mereka yang pernah aku ajar cenderung kearah yang tidak ketentuan..Biarlah mereka berjaya dengan kemampuan masing2..
Malam tu aku pi main Futsal ngan Najib, Faiz, Suhaimi, Abg Fuza ngan anak dia serta En Bahrin (penyelia petang sek aku) kat Giant Tampoi..pergh..basah lencun aku..penat giler..Malam tu aku jumpa member aku dan cerita kisah aku yang minat sangat kat wanita yang aku pernah ceritakan sebelum ni..dia telah membangkitkan semangat aku yang semakin luntur..dia nasihatkan aku kalau wanita ni x ada ikatan lagi cubalah sedaya yang mampu..biarlah harapan kita ni melangit tinggi kerana dengan harapan inilah cinta wujud dihati kita..Pedulikan dengan kekecewaan yang sementara kerna andai aku tak dapat memiliki hatinya sekurang2nya aku dah berusaha yang terbaik...hmm,boleh pakai gak nasihat dia ni..malasahnya ialah keberaniaan..
Esok lepas gi sekolah aku nekad pi beli coklat roche ngan bunga ros 3 kuntum...hehehehe..aku dengan perasaan takut2 pi depan umah si gadis ni..call dia..cakap aku depan umah dia..dia macam terkejut..adegan seterusnya bila dia kuar aku sorokkan bunga ros kat belakang badan..dah dekat ngan dia..aku beranikan diri serahkan bunga ros dan coklat kepada dia..dia terperanjat..aku bleh perhatikan dari riak wajahnya..aku cakap ngan dia semalam dia nampak x ceria so aku pun risau lah kan takut dia ada masalah besar ke apa sebab aku dapat tahu dia ke kl hari sabtu dan ahad lepas...sebab apa ke kl aku x tau la..banyak persoalan bermain diminda aku..entahlah..lepas aku balik aku dapat msg dari dia..dia kata begitu terharu dengan pemberian aku..dan dia tanya lagi adakah aku benar2 berharap kepada dia..dan dia kata dia takut..aku pun x tanya kenapa dia takut..dia ajak aku jumpa face 2 face malamnya tapi x jadi sebab dia ada hal penting..bulan puasa mana leh kuar malam2..tak manis kan..so hasrat hati aku mungkin tertangguh lagi kot..hehehehe malunya bila ingat balik peristiwa ni..tapi aku kagum dgn keberaniaan aku secara tiba2 je..ya ALLAH hanya padaMu aku serahkan segalaNYA..amin..
Rabu, member aku merangkap roomate aku dulu datang JB..huyooo EPOL!! welcome to JB.. www.chikaro.blogspot.com Dia keje TMNET sey la ni!! tahniah!!assistant manager lagi tu..kagum giler ngan dia..aku pick up epol kat Hyatt Regency lepas sekolah..epol dah simpan rambut panjang la..ganaz..tak ada imej baik lagi ni...hahahahaha!!! dia call semua geng2 yang ada kat JB ni tapi semuanya bz..yang ada abg RASUL FIRDAUS ngan ZAM ZEED aje..mula2 aku bawak epol gi sekolah aku..sebab aku tertinggal laptop ni kat bilik guru..takut hilang la..sapa nak ganti nanti..hmm,ingat Pak Majid datang main ping pong malam tu boleh minta dia bukak kan office..dia x datang..jadi aku kenalkan epol ngan Faiz ngan Suhaimi..Najib x datang..lepas tu aku gi Jusco Tmn U..sebelum jumpa bro. Rasul kat Warung Nur kat sebelah Caltex Tmn U..borak2 sampai kul 11 kitaorang chow..abg rasul ada exam sok so tak leh sembang lama2..pastu aku pi Larkin umah ejump..ejump takziah atas pemergian ayah tercinta..aku baru tau..al fatihah semoga roh ayahnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..ejump baru balik keje ..dia keje kat NEW YORK HOTEL..tukar bidang dr IT ke Hotel..sambung makan kat medan selera depan 7 E Larkin..12.30 aku hantar epol balik hotel..aku pun ngantuk sebenarnya..epol ada keje yang tak beres lagi..balik umah bukak astro nengok england lawan azerbaijan..baru 10 min second half aku dah tido..hahahaha
Khamis..pi sekolah pagi aku kena jadi pengadil pingpong...sebelum tu memang langkah kanan..abg fuza ngan isteri dia (dua2 cikgu kat sek aku) buat jamuan mee kari..kenalah tu aku tak sarapan lagi...aku memang minat gile mee kari kak linda ..pandai dia masak...pastu ada perlawanan bola tampar juara F3 lawan juara guru..aku main untuk team juara guru..menang !! hehehe see the hand la!! bengkak tangan aku hehehehe..tangan kanan aku pernah retak akibat terjatuh dari van sekolah yang sedang bergerak tahun 1991...kesannya sampai sekarang sebab tak pernah di simen..tambahan lagi bulan 7 haritu masa masuk sungai bawak budak2 sekolah tangan aku terlanggar ngan pokok dalam sungai ...pergh sakitnya!! Petang gadis tu tegur aku..hmm..ceria balik mood aku..hehehe dia ke Melaka kot pi umah kawan dia..Lepas Isyak aku ngan ayah aku bertolak dari JB ke Melaka..Emak aku tak dapat balik Jb..adik aku AMIER final exam kat KUTKM..hehehehe lagipun buah hati aku NURUL AIMAN sekrang ni slalu sakit...sian dia..sampai Bukit Beruang Utama dah kul 11.30 malam..
Pagi tadi aku check email ada seorang kawan bgtau yang keputusan PAC dah kuar..dah alangkah kecewanya aku..nama aku takde dalam senarai..tapi mmg aku dah jangka..aku bukan dikalangan yang terbaik masa tu..aku akan cuba lagi..dont give up Ariep..always learn from ur mistakes before..insya ALLAH..mak pun cakap aku tak buat preparations so sebab tu la gagal kali ni..
Sebenarnya aku x sangka ramai yang menjenguk jurnal aku yang ntah apa apa ntah ni..terima kasih kerana sudi meluangkan masa membaca kat sini ek..hehehehe ada yang bagi email yang dia satu group ngan aku masa Public Speaking PAC bulan lepas..kepada kenalan tu semoga perkenalan ini akan berpanjangan ye..tinggalkan lah nama n no contact mana tau kita leh jadi kawan..& kepada yang lain tu..zue, wanie, izzud, iela , saiful azrul www.saifulazrul.cjb.net thanks wishing my birthday..
oklah aku berhenti dulu..nak Asar dulu ni..WASSALAM

7 comments:

zzd.ben said...

oitz..
cikgu ariep.. teruskan usaha..
nasihat jahat: takpe bulan posa pun.. jumper jer dier malam2.. janji tak terlepas!! hehe..

go cikgu go!! =D

sakuraku said...

huiyyooo!!!Ariep..cayalah ang Riep...jatuh centa ek..betuahnya gadis itu... huiyyooo..sgt macho ar cara ko tuh, mcm dlm felem industan larrr..kagum kagum...
Areip ingat ni, nasihat dari seuran aku "TANPA KEBERANIAN MIMPI TAK BERMAKNA" ko pahamkan? tak pahamp tgk balik cd "SOALNYA HATI"..
Hui2.. bolan poser atak buleh detin2 oo....keh keh keh... nanti kena demerit, kena buang kolej p Taman U...
ukes ar..thanks Ariep...mengglemerkan nama aku..len kali singgah ar gik kat sakuraku tuh...

sakuraku said...

huiyyooo!!!Ariep..cayalah ang Riep...jatuh centa ek..betuahnya gadis itu... huiyyooo..sgt macho ar cara ko tuh, mcm dlm felem industan larrr..kagum kagum...
Areip ingat ni, nasihat dari seuran aku "TANPA KEBERANIAN MIMPI TAK BERMAKNA" ko pahamkan? tak pahamp tgk balik cd "SOALNYA HATI"..
Hui2.. bolan poser atak buleh detin2 oo....keh keh keh... nanti kena demerit, kena buang kolej p Taman U...
ukes ar..thanks Ariep...mengglemerkan nama aku..len kali singgah ar gik kat sakuraku tuh...

sakuraku said...

huiyyooo!!!Ariep..cayalah ang Riep...jatuh centa ek..betuahnya gadis itu... huiyyooo..sgt macho ar cara ko tuh, mcm dlm felem industan larrr..kagum kagum...
Areip ingat ni, nasihat dari seuran aku "TANPA KEBERANIAN MIMPI TAK BERMAKNA" ko pahamkan? tak pahamp tgk balik cd "SOALNYA HATI"..
Hui2.. bolan poser atak buleh detin2 oo....keh keh keh... nanti kena demerit, kena buang kolej p Taman U...
ukes ar..thanks Ariep...mengglemerkan nama aku..len kali singgah ar gik kat sakuraku tuh...

Anonymous said...

Jodoh tu di tangan Allah.
Dan dalam bab hati ni pun hak Allah. Banyakkankalh berdoa kepada Allah tetapi usaha di pihak kita juga penting.

All The Best! InsyaAllah berjaya!

-saiful-

tomei said...

woh..sekapal le kiter yek..thanx for passing by my blog..susah gak nak dengor cikgi blog..ko budak gstt ek?sama la ngan aku.tapi dlu le..la nih dah ikat kontrak terus dgn kementerian pelajaran..ehekss...doakan lah ek..ko dah bape tahun..sekolah mana?
ape pun congrats coz dah bejaya jadik insan macho..ahahah..sokati mak bapak aku je kan..
ape pun smuga terus menawan hati gadis empian muh itu..ahaks!!

tomei said...

menjawab pertanyaan ko.
aku pun sama je macam ko kontrak setahun cikgu..masuk nih dah nak dua thn
then after that awal tahun 2004 bulan April ada tawaran untuk ikuti program kpli.tapi kene tukar ngajar sekolah rendah.school based.so daripada aku kene ngaja sekolah menengah aku kene ngaja sekolah rendah.and waktu cuti kene gi maktab le.ade kuliah..kalau dlu org panggil kdc la nih org panggil lpbs.latihan perguruan berasaskan sekolah.tahun depan kpli mungkin takan dibuka..so kementerian buat macam nih.so kalau ko cukup setahun,baik ko merisik kan jpnj.dengar cerita awal tahun depan ada program untuk budak diploma.Die panggil RINTIS.ada soklan kemukakan soklan anda