Tuesday, October 19, 2004

BAZAR RAMADHAN BANDAR BARU UDA JB

Assalamualaikum..sihat ka? hehehehe harapan aku agar kita semua berada dalam lembayung kerahmatan Yang Maha ESA..pejam celik celik terpejam( bulan puasa ni mata aku asyik mengantuk aje...ada tips x?) dah masuk 5 hari kita di bulan penuh berkat ini..Alhamdulillah ..
)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0)0(0
Apa nak cerita ek? rasanya nak cerita pasal awek..dah takde mood..bosan gak kalau asyik duk ulang cerita cinta ni..baik aku buat novel lagi bagus..hehehe..pagi aku bangun cukup bersemangat..rasa segar giles..sebab pertamanya..inilah hari pertama aku bekerja dalam bulan Ramadhan..sesebelum ni mana pernah aku keje..cuti sem duk umah je..malas nak keje sebab apa..aku dah la duk utara..aku asal JB (pure JB) study kat sana dekat 5 tahun..lama tu..pastu balik cuti sem sekali sekala..time cuti la aku nak lihat wajah mak ayah n famili kalau keje masa yang diluangkan terhad..logik x alasan aku...
Aku ingat time puasa waktu pengajaran dipendekkan tapi sebenarnya sama sahaja..sekolah aku SMK DATO ABDUL RAHMAN YASSIN JB memulakan waktu persekolahan jam 12.30 tengahari tu..so kena cepat sesuaikan keadaan..agar tidak berlaku permasalahan..harini masih exam lagi..paper Geografi n Pendidikan Jasmani dan Kesihatan.. Paper Sejarah (subjek aku) hari Rabu ni..pastu Pendidikan Moral (Khamis)..Huwaa paper BM pun x abis tanda...Tomei nak tolong tandakan x?hahaha..
Aku bangga mempunyai ramai kenalan dari pelbagai lapisan background..member aku ada yang berjaya dan ada gak yang isap dadah, kaki botol dan sebagainya..Bagi aku tidak salah berkawan dengan mereka ni...disitu aku leh lihat watak dan perwatakan mereka menjalani kehidupan masing2..Alhamdulillah dalam sibuk bergaul dengan mereka aku tidak terjebak kearah tu.. bukan nak katakan aku ni baget baik tapi setiap kali aku teringatkan benda2 macam ni aku teringatkan ALLAH..hukuman di dunia dan di akhirat..aku bersyukur Allah mengurniakan aku kekuatan dalam menghadapi pancaroba dunia..YA ALLAH SELAMATKAN KAMI SEMUA DARI BALA BENCANAMU DI DUNIA & AKHIRAT..
Tadi bila masuk tingkatan 2UPM kesabaran aku tercalar banyak..mana tak aku dah bebaik sound 3 kali direct suruh senyap sebab exam dah nak start tapi budak2 ni sibuk "berbicara entah apa apa ntah" baru je nak control suara tapi terlepas gak "Korang ni apsal tak dengar cakap..kurang ajar semuanya..dah kuat?! ha!dah Kuat ?! kalau kau orang x senyap aku x kasik ko buat exam ni" sambil tangan kanan aku genggam marker nak rejam kat salah sorang budak yang memang suka menganjing cikgu2 kat sini...aku cukup pantang kalau ada student yang suka menganjing cikgu..budaya biadap ni x elok di terapkan..tapi itulah budak2 sekarang makin x hormat guru..dulu aku masa aku sekolah segarang mana guru tu kepada kita perasaan hormat masih menebal..sekuat mana tahap rotan singgah selalu kat tapak tangan aku or punggung aku masih salute cikgu tu..budak dulu lagi gengster tapi masih hormatkan guru2nya..berbeda ngan budak sekarang..marah sket anti cikgu ni..kena rotan sket calarkan kete..hmm..entahlah..!!Bacul..berani face 2 face la...kan aku dah marah..hahahaha..
Lepas tu aku jaga exam kelas adik aku IZA..sejuk hati aku masuk kelas budak2 yang baik ni..ada perbezaan tu..tapi baik tak bermakna mereka terusan baiknya..aku berjaya mengantoikan dua orang pelajar yang meniru..haha haha ..nasib baik diorang cuma tiru satu soalan je..kelam kelibut mereka nak cover dari soalan bertali arus aku..pucat muka...padan muka..dari apa yang aku dengar dari pelajar2 kelas tu..kebanyakan pelajar lelaki meniru masa exam..adat la tu..tapi style diorang meniru harini style lapuk..kantoi gak!! aku lepaskan dengan amaran..kalau kat U dikira kecurangan akademik ni dah leh gantung semester..hahahaahaha!!
Panjang2 nyer story baru nak masuk bab Bazar Ramadhan..hehehe..kalau geng2 baca paper semalam kat Johor Bahru diadakan sambutan Bazar Ramadhan peringkat Kebangsaan..dan semalam aku berkesempatan menjamu mata ke sini..lokasinya sekitar tempat melepak selalu geng2 GSST kat BBU...memang meriah..sempat gak aku berjumpa kawan masa kat Teknik Jb..apa nama dia ek? lupa nama glamer ingatlah DUKU!! aku ngan Faiz meronda carik kuih sebenarnya...meriah sungguh dengan lautan manusia dari kecil sehinggalah dewasa mencari makanan dan minuman berbuka puasa...sesungguhnya Malaysia ni banyak sungguh makanan..beraneka..aku tawaf satu kawasan nak nengok tempat berbuka semalam dalam paper yg nampak besar giler tu...khemah dalam paper tu mmg besar...bleh tutup 2 lorong jalan..bayangkan tapak kakinya ditanam dalam tanah..untung tauke yang dapat tender sediakan khemah untuk majlis ni..silap2 bulan puasa ni x yah berniaga..duit bayaran cukup sehingga abis raya..murah rezeki..lepas dapat carik kuih rm2 je aku balik..hantar student aku dua orang yang follow kat KG PASIR then aku memecutkan kereta balik umah..ngam2 ho sampai azan berkumandang..alhamdulillah syukur...dapat abiskan puasa hari ke 4..
Malam lepas je solat..ada xtvt menarik..hahaha..memeluhkan badan (ada ke frasa memeluhkan?) dengan bermain ping pong kat sekolah..guard yang jaga pun pelik..apa ke hal la cikgu2 ni datang sekolah memalam...aku, faiz, najib, amin, ridzuan ngan suhaimi..start kul sepuluh sehinggalah 12.30malam..penat gelak je..bukan penat main..aku buat lawak banyak sangat..smash bola pun x masuk!!..balik layan EPL kul 2 tido..kul 5 bgn sahur solat tido balik dan pukui 7 bangun...
oklah..aku nak sambung tanda kertas..see u ...WASSALAM
p/s: iela ada tips lagi x? kongsi la ngan aku ...tomei turunkan ilmu kesabaran kat aku leh x? =)

5 comments:

sakuraku said...

ehehehe..huish..cepat jek ko ek...
ada..ada..banyakk,walaupun aku ni tak pernah merasai zaman berkapel yang sebeno-benonyer (huhu..sape ler berkenan kat aku nih) tp aku taulah sket2... cara ko tuh dah ukes dah..cara yang macho... kehkehkeh.. tp berterus terangkan lbh elok... kalau udah berterus terang, tu terpulang pada si dia.. bg dia masa utk berfikir.. ehehhe..aci tak..

tips from cik kura

sakuraku said...

Di hati ini hanya tuhan yang tahu
Dihati ini aku rindu padamu
tulus sanubari menantikan hadirmu
hanyalah kau gadis pilihan ku..

Lagu ni utk ko... \(^o^)/

zzd.ben said...

uihh. garangnyer cikgu..

tomei said...

tahniah sebab dah abiskan poser untuk hari ke empat(ayat setiap kali kalau aku masuk kelas sebelum memulakan P&P..eheh)
kesabaran tuh sebenarnye kengkadang terpecah jugak.aku pun tak kurang dan tak lebih daripada ko.maklumlah dah nama pun manusia..kengkadang terlampias jugak kemarahan aku..cuma setiap kali memulakan kelas aku niat satu bender je yang aku nak mencari rezeki halal..dan bila aku marah senang je aku buat..aku takan bercakap cuma duduk dan soh mereka berdiri selama mana mereka mahu sampai mereka diam.. kalau tak jalan ko suruh depa berbaris atau duduk atas lantai buat periksa..
dan sebelum itu pastikan mereka dah buat perjanjian dengan mereka bahawa mereka akan ikut terma yang kau gariskan..selalunye sebelum aku masuk kelas aku soh bebudak aku tanda tangan surat aku janji..dan merelakan aku mendenda dierang selagi aku tidak mencederakan secara fizikal..ahaha..kalau tak berjaya..ko panggil cikgu disiplin jaga kelas ko..dan ko amik alih kelas cikgu disiplin..tak jalan jugak..pepandai ko la..cuma satu nasihat aku...setiap tindakan ada refleksi positif dan negetif..jadi la cikgu yang berani menaggung risiko..dan sekiranya ko bukan org sedemikian..err..aku rasa better ko tukar profession ..kekekke...

Anonymous said...

Garangnya CIkgu Ariep ni... Hehehe...

-Saiful-