Saturday, October 04, 2008

Edisi Raya Part 3- Berhari Raya Bersama!!




Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera,

Ketika ini aku sudah berada di Sibu..Sekejap sahaja masa berlalu..tup2 dah seminggu aku bercuti dan tiba masanya kembali bertugas di bumi Sarawak..ikutkan hati memang tak cukup tetapi kena realistik la..kalau ikutkan hati sampai bila tak cukup..iye tak? Hmm, aku sebenarnya lebih gembira dapat berhari raya bersama keluarga tercinta..

Balik beraya di Melaka, aku menjadi tumpuan bak selebriti tu..banyak soalan2 ditanya dan aku beriya2 menjawabnya..hahahahaha...kadang2 soalan yang berulang2 ditanya..takpe..jawab tetap jawab..poyo juga rasanya..raya tahun ni selepas bersolat aidilfitri bersama adik aku & adik sedara..pulang ke umah nenek ku..makan bersama2 famili..then bermaaf2an bersama..gi beraya di rumah nenek saudara kemudian terus kembali ke Alor Gajah..ayah memang dah ada di sana..Rumah arwah nenek di Alor Gajah sememangnya menjadi tempat berkumpul kami saudara mara..memandangkan ayahku adalah abang yang tertua maka dia kena ada awal di kampung...Raya tahun ini kami sekeluarga pulang ke JB pada malam tu juga..hehehe..

Semalam, musim kedua le tour de raya 08 telah berlangsung menjelajah 5 buah daerah negeri terchinta, bermula dengan rumah ku di Johor Bahru, Kota Tinggi rumah Samsol, Kluang rumah Faizal, Ayer Hitam rumah Fauzi, rumah Nen di Batu Pahat & penutup umah Putri di Pontian..Pergh...hebat tak? aku kira di dashboard myvi orenku jumlah keseluruhan kilometer yang telah dilalui ialah sebanyak 425km..aku tiba rumah tepat 140 pagi..

Lokasi Pertama- Rumahku di Johor Bahru..tepat jam 930pagi, zawi sampai dulu..tahun ni zawi tak dapat follow kitaorg beraya, terasa gak ketiadaan zawi..sebab kalau ada zawi maybe dia leh wat lawak lebih2 sket..hahahaha..lagipun zawi peramah jadi kalau gi umah2 kekwan dia la pencetus bicara..hahaha..aku plak pemalu..tak kenal orang malu nak berbicara..wakakaka...Ayah zawi, En Raya akan berangkat ke tanah suci menunaikan haji jadi, Zawi bawa ayahnya pulang ke kampung berjumpa saudara maranya...Yang lain smpi jam 10am..berbual2 sambil gelak2..mak aku hidangkan maccaroni goreng..nyum3x..best tu..aku hepi tengok geng2 rapatku hepi..nak2 si Nen..pergh..bagus2 ada peningkatan hormon keceriaan diwajah...harap2 dihatinya juga sama..kul 11am kami bertolak ke Kota Tinggi..umah Samsol..Zawi terus kembali ke Kulai Jaya..


Lokasi Kedua-tepat 12suku kami (aku,pejal,putri,nen & pojie) tiba di gugusan felda air tawar 1..samsol amik kitaorang di pintu gerbang masuk ke rumah dia..aku dah lupa jalan nak ke rumah dia..walhal dah pernah gi tahun lepas..lupa ma..setahun sekali je..huhuhu..makan tengahari lagi tu lepas solat jumaat...sembang2 sekejap dgn abg samsol..samsol pun tak dapat follow sebab malam tu dia dan family akan menuju ke Bukit Gantang, abg dia bernikah harini..jadi samsol balik kapit pun lewat...230ptg bertolak ke Kluang


Lokasi Ketiga- perjalanan sejam lebih memang terasa penat..sampai di bandar Kluang, aku terus menuju ke pejabat pos..huhuhu..claim duit subsidi..duit ni nak guna untuk bayar beli aksesori kereta kancil ku ini..gi umah pejal..makan mee bandung tu..huhuhu..then, masing2 buang tebiat nak masuk bilik pejal yang gelap gelita..huhuhu..then teruskan ke umah Pojie..


Lokasi Keempat- tiba umah pojie 6suku..jem juga jalan..lepak2 solat asar n maghrib..makan kuih raya..si nenen leh layan plak Wall E dgn Eva..sweet sey!! Eva!! P*e wakakaka!!! apa la pejal wat filem taknak ajak aku..penat je aku bagi idea sama2 ko..wakakaka

Lokasi Kelima- Rumah Nen wat marhaban di astro..apalak di astro..tahun ni takde ek marhaban di astro..tiba2 je masuk astro ni apa hal..mak n ayah nen peramah..aku suka makan mi hoon mak nen masak..sedap n penuh isi..ada sotong..udang..2 kali tmbh..ada buah naga lagi..betul2 makan..paling best aku tengok pojie dgn mak nen berbual..memang kena la!! padan...aku doakan kekal hendaknya seumur hidup mereka bahagia..ada satu babak mak nen, ayah nen & pojie yang aku tengok menyedapkan mata aku lagi..wakakaka..aku kan suka memerhati orang...jangan tak tau..jangan marah nenen..

Lokasi Keenam- Rumah Put..kami sampai 10 lebih..sian put..nak balik kl malam tu juga sebab flight dia ke tawau kul 7 pagi harini..sembang kejap je..then kami balik..sampai tol simpang renggam kami berhenti bersalaman, berpisah sementara menuju destinasi masing2..plan juga cuti akhir tahun nak ke Langkawi... aku sampai skudai 12 malam..


Lokasi ketujuh- ni dah macam cerita 7 perhentian dah ni..wakakaka..aku berhenti di McD Sebelah UTM...jumpa hami & isteri..lama sungguh tak jumpa hami..sejak masuk IPRM beberapa kali je dapat jumpa..nak gi rumah dia dah lewat malam..kami jumpa..minum2 dan borak2..cerita pasal baby boy dia yang dah setahun..huhuhu..muka macam hami gak..then dalam kul 110 pagi kitaorang gerak menuju rumah masing2...

Itulah serba sedikit cerita hari raya di Johor..nanti aku sambung balik ye..suam2 kuku plak mata ni...WASSALAM


p/s- rumah dia tak gi..



1 comment:

nen said...

rumah dia tak g sbb dia tiada kabar berita kah?
atau..menyepikan diri kah?
hehehe...sabar hek...tp mmg best lah tahun ni raya...
thanks eh kowang mmg besh....

bro, apa scene yg melibatkan mak, ayah dan poj tu?habaq larrrrrrrr :D